6. 9. 2012

TERRIBLE FEELINGS (SWE) + WHITE LUNG (CAN) + MACGYVER, 22.9. Brno – Kabinet Múz (Sukova 4), 20.00




Dvě kapely ze dvou kontinentů, které pojí společná vydavatelství Deranged records (desky Fucked Up, Leatherface, DS-13,…) a Sabotage (Japanther, Austin Lucas, The Estranged, ..) si přály spojit svá samostatná evropská turné aspoň na pár společných vystoupení. Jedním z mála míst takového propojení bude brněnský sobotní večer.


Čtverka  TERRIBLE FEELINGS ze švédského města Malmö za svoji krátkou existenci (vznikli v roce 2009) stačila vydat v krátkém sletu tři singly, objet Evropu a USA a letos na jaře vydat svoji debutovou desku „Shadows“. Své hudební dovednosti mají prověřené v předchozích kapelách jako Intesity, Sista Sekunden nebo Satanic Surfers. Kombinací skvělých melodií, punkové dravosti, power popové chytlavosti, taneční nespoutanosti a new wave melancholie získali neskrývané sympatie po celém světě. Za zmínku jistě stojí fakt, že v měsíčníku Maximum Rocknroll se stali jakousi stálicí v oblíbených top tenech a výročních žebříčcích. Stejně jak pro francouzské La Fraction je typický ženský vokál, tak i pro TF se excelentní dívčí uhrančivý zpěv stal jednoznačným poznávacím znamením. Přirozená návaznost na kapely Masshysteri, Gorilla Angrab je s novou deskou zase trochu více prošpikována vintage sedmdesátkovým zvukem s omamnou osobitou náladou.  

Vznik WHITE LUNG se datuje k roku 2006,  kdy čtyři holky v kanadském městě Vancouver se po vzoru riot grrrl kapel pustily do svého pojetí hc/punku. Po dvou letech došlo k lehké změně v sestavě a tak 3 holky posílil kytarista Kenneth. Na svém kontě mají čtyři singly a dvě velké desky,  kdy ta poslední „Sorry“ vyšla před pár týdny na zmíněném kanadském vydavatelství Deranged. Nezaměnitelný dívčí rukopis, který nás odkáže na spolky jako Bikiny Kill, L7 nebo např. Babes In Toyland je doplněn svébytným zvukem kytary, který díky rychlým výjezdům po hmatníku s citem pro nápaditou melodii a celkovému zastřenému soundu, navodí atmosféru typickou pro spolky jako Sonic Youth okořeněnou o temnou atmosféru UK post punku. To vše zahráno jak se sluší v nesmlouvavém tempu a předneseno uhrančivým dívčím vokálem.

Celý večer zahájí brněnští MACGYVER svým typickým  punkem ve kterém je cítit nezaměnitelný rožnovský rukopis. Za zmínku jistě se sluší dodat, že kapela právě finišuje na své debutové velké desce.